Sunday, 6 November 2011

Om å ikke dømme boka etter omslaget

Du "vet" at det er noe galt med en person når de går rundt med bandasjer, krykker eller sitter i rullestol. Det er bare toppen av isberget i henhold til sykdommer. Mange som har en sykdom ser ut som de er friske.

Diabetes, LUPUS, MS, epilepsi, PTS og psykiske lidelser er bare et fåtall av sykdommene. For de fleste er det nærmest en daglig kamp om tilværelsen. Det å høre at en ser frisk ut, men må forklare seg hvorfor det å gjøre visse ting er vanskelig eller tilnærmet umulig.

Skal det være nødvendig å måtte forklare seg hver bidige gang noe oppstår? "Du er det da ikke noe galt med, du ser jo helt frisk ut". Jada, helt sikkert. Du kan bli irritabel, bare av å måtte forklare deg for folk som ikke forstår problemet for ørtende gang denne uka.

Noe annet jeg har stusset litt ved er det psykiske helsevesenet. Jeg har sett flere som ikke har blitt "hørt" og fått tilstrekkelig behandling. Noen av dem endte lengre ned i grøfta enn da de først kom i kontakt med en behandler. Det skal da ikke være slik?

Jeg vet at det er problemer i enkelte deler av helsesektoren angående mengden av ansatte og ressurser, men det skal ikke gå på bekostning av de som trenger hjelp. De gjør hva de kan for å hjelpe, det skal de ha kreditt for, men av og til er det ikke godt nok.På generelt basis skal de med en sykdom, enten skjult eller synlig, ikke kjempe en kamp bare for å bli sett, hørt og forstått.

Vedkommende skal ikke gå rundt og ha følelsen av gå på "repeat" hver gang det er noe. Hvorfor det evige maset og for den saks skyld, ignoransen?Det burde også vært bedre fokus på skjulte sykdommer, blant annet i skoleverket. Forestill deg selv hvordan det er for skolebarn og ungdom hvilken kamp de må kjempe, bare fordi at skolevesenet ikke helt forstår hvordan den sykdommen de har, fungerer.

Jenter som "tilfeldigvis" har mensen hver gang det er gym slipper unna, mens de med en reell sykdom får alt peset.Hvis du er i en situasjon hvor det er innblandet en med en skjult sykdom, sett deg ned og snakk med vedkommende. Lytt til hva personen har å si og sett deg inn i det. Situasjonen kan gjøres bedre bare ved å finne ut hva problemet er og hva som kan gjøres. Tenk på hvordan det føles og måtte forklare seg om og om igjen, hvis situasjonen kan løses en gang for alle.

For noen tiår tilbake sang Beatles sangen "All You Need is Love". Forbausende nok kommer en langt bare med det og litt kunnskap.

No comments:

Post a Comment