Thursday, 27 September 2012

CD-omtale; Grosse Freiheit av Unheilig

Band: Unheilig
Album: Grosse Freiheit
Label: Universal

Karakter: B

Blant europeisk synth-rock kan man finne det tyske bandet Unheilig. Bandet (bestående hovedsakelig av ”Der Graf” og faste live-medlemmer for konserter og tours) har blitt i mindre grad blitt inspirert av pop, men allikevel holdt seg godt innafor goth-rock/synth-rock sjangeren. ”Grosse Freiheit” albumet er langt fra monotont. Det er roligere passasjer som tittelsporet og sangen ”Geboren um zu leben” til headbanger potensial i ”Unter Feuer”. Sangen ”Geboren um zu leben” er spesielt fantastisk, med barnekoret på slutten. Frontfiguren ”Der Graf” skrev sangen etter en nær venn av ham døde og han innså hvor skjørt livet er. Barnekoret får frem sårbarheten i nevnte sang på en måte som ikke hadde vært foruten.

Albumet åpnes med sangen ”Das Meer” og øyeblikkelig blir en truffet av 40-talls nostalgi, tåkelur og ekkosonar-pling. Sporet er bra komponert og omfavner temaet i sangteksten; nemlig havet.

På generelt basis er albumet ”Grosse Freiheit” blant de roligere innen sin sjanger, men bandet Unheilig beviser nettopp med det at selv om de har ett visst Rammstein-preg, er ikke all tysk rock like hardt som, vel, stein. Et generelt tema som finnes i flere av sangene er ulike former for frihet og tolkninger av det. Tittelen på plata refererer til Hamburg-St. Pauli og Reeperbahn, Hamburgs red-light distrikt. Man kan undre på intensjonene for slike platenavn, men undertegnede skal la det ligge åpent for fortolkning. Mot formodning, er det ikke noen baktanke i det hele tatt. Uansett kan en trygt si at det passer til tematikken til noen av sangene på plata.

Det at alle sangene er på tysk fremhever sangene mer enn hvis de hadde vært på engelsk og de får ett helt annet uttrykk. Sangen ”Ich gehöre mir” får den harde sound’en den trenger bare fordi den er på tysk. Det hadde hørtes helt feil ut hadde den vært på et annet språk.

Uavhengig av humøret, er det godt mulig at du kan finne en sang som passer. Ofte kan en sitte igjen med et smil om munnen og en god følelse etter lytting. Albumet er komponert på en finurlig måte og balanserer det røffe og harde mot det såre som finnes i enkelte av tekstene. Det er ikke den store overraskelsen at albumet har blitt nominert til, og for den saks skyld vunnet, flere priser.

Noe som er å anbefale er å lese seg opp på tekstene, gjerne i oversatt utgave hvis en sliter med tysken. Jevnt over er det et bra album, men det er enkelte sanger som stikker seg ut, blant annet ”Geboren um zu leben” som er nevnt tidligere. Hvis en ikke er noe synth-rock fan, er ”Grosse Freihet” av Unheilig en fullt brukbar introduksjon til sjangeren.

No comments:

Post a Comment